ARMA3 SP & MP MISIJE KOJE VREDI IGRATI

Podforum namenjen za prijem potencijalno novih članova ArmA2 & ArmA3 Srbija Kluba, kao i instruktore Kluba

Moderator: Petar

ARMA3 SP & MP MISIJE KOJE VREDI IGRATI

PostPosted by Petar » June 10th, 2015, 1:16 pmARMA3 SP & MP MISIJE KOJE VREDI IGRATI


Image


Već neko duže vreme igram predobru misiju u singlplejeru (koja se može igrati i u multiplejeru) i toliko je dobra da mi još uvek nije dosadila, a evo ima već nekoliko meseci kako se iznova i iznova neprestano oduševljavam njome, pa sam s'toga rešio da je podelim sa svima onima koji prate ovaj forum. Naravno ovaj izbor misija na ovoj temi je moj lični izbor i u skladu sa mojim ličnim afinitetima i opredeljenjem zagriženog armaholika koji traga za što je više mogućeg realizma i u arma naslovu. Po čemu je ova SP & MP misija specifična i u čemu se razlikuje od mnogih drugih? Osnovna razlika je u tome što je sve u misiju nasumično i svaki put je možete odigrate drugačije, a da uvek osetite taj ukus raznovrsnosti u vašem hipotalamusu koji dozira adrenalin iz vaše nadbubrežne žlezde koja Vam je srasla sa armom ako ste istinski zagriženi armaholik kao ja. Prilikom generisanja misije preporučujem da kliknete "Random" za bazu i ovde samo na "Start" (slika ispod), a kasnije kada je budete igrali ponovo i postanete iskusniji igrač ovog tipa misije, onda možete i menjati parametre. Ako imate slabiji računar, nemojte preterivati sa neprijateljskim zonama, jer to vaša mašina neće moći da izdrži.


Image

- Napomena: Ako nemate procesor od barem 3 Ghz sa 4 jezgra nemojte stavljati u parametre više od 3 neprijateljske zone, jer će vam se mašina mučiti da obradi veliki broj AI-ija koji se generišu na mapi.


Image

Sama misija počinje dosta neupadljivo, kao što ćete imati prilike da vidite to preko klipa koji sam postavio ispod, a kako se radnja razvija i vreme prolazi, vi postajete sve iskusniji i iskusniji i stičete komandne poene kojima možete rasplagati u razne korisne svrhe (biće objašnjeno kasnije). Počinjete u maloj bazi koju možete na početku misije generisati random, ili odabrati da je vi postavite na neku vama željenu lokaciju, a u samoj bazi imate vašeg pretpostavljenog oficira preko kojeg možete trebovati npr. potrebne vojnike, specijaliste, prevoz, vozila, podršku artiljerije ili minobacača... čak možete za 20 komandnih poena da trebujete i FLIR kamericu na šlemu ili kačketu koja će vam u donjem desnom uglu pokazivati termalni odraz svega onoga što se nalazi u pravcu vašeg gledanja kako ne biste upali u neku zasedu i tome slično. Ako igrate ovu misiju u multiplejeru onda je korisno da svaki od igrača aktivira preko svojih komandnih poena neku od mogućnosti kako biste imali širok dijapazon različitih mogućnosti taktičke podrške na terenu prilikom izvršavanja zadataka. Svako ima svoj broj komandnih poena i oni zavise od toga kako ih "trošite" odnosno koliko ste dobri da ih zaslužite, tako npr. naručivanje prevoza helikopterom preko komande vas izadje čini mi se 3 komandna poena (u daljem tekstu KP) a da trebujete SUV oko 2 KP, ili neko bolje zaštićeno vozilo kao recimo Hunter oko 5 KP. Moj savet Vam je da otključate odmah oružarnicu (Armory) jer ćete preko VAS sistema moći da se opskrbljujete neophodnom pešadijskom opremom. Ako vam zafali opreme na terenu možete tražiti radio vezom od komande (onog oficira u bazi) da vam isporuči sanduk sa opremom i oružjem na teren i to vas staje mislim oko 5 KP.


Image

Image

Zašto je ovaj sistem raspolaganja komandnim poenima, kako u singlplejeru tako i u multiplejeru koristan i mogu slobodno da kažem realno pravedan? Zato što sve što posejete u misiji tako i požanjete, kako stara narodna poslovica kaže "što si posejao to si i požnjeo" pa ako razmišljate svojom glavom i shvatate riskantnost situacije gledaćete da ne budete ni ranjeni, a komoli da srljate i tako uludo poginete, baš onako kako bite to uradili i u stvarnom životu. Neprijatelj se ponaša u ovoj SP & MP misiji kao čovek i razmišlja da vas flenkuje, opkoli, zaokupira pažnju frontalnim napadom dok vam sa ledja recimo šalje jedno odeljenje da vas likvidira, on vas čak i čuje (ako glasno pričate) i vidi ako koristitie prigušivač, jer vidi prašinu koju podiže vaša puška prilikom opaljivanja... a to je sve toliko realistično tokom igranja misije da sam se ja neprestano oduševljavao i na desetine puta morao da povlačim na rezervne pozicije ili čak da se vratim u bazu. To je sve tako zato što je sve odradjeno preko fenomenalnih skripti toliko dobro i jer je sve umreženo preko jednog AI neprijateljskog oficira koji komanduje svim neprijateljskim trupama na mapi (njega nećete videti niti moći ubiti jer se nalazi na sigurnom) tako da svima onima koji su navikli na arkadni stil igranja, ili na brzopletost jurnjave za završetkom misije, toplo preporučujem i savetujem da ni ne skidaju niti igraju ovu misiju jer im se neće svideti, a gomila izgovora tipa teško ovo ono, neprijatelj je precizan (a vi kao niste kada koristite optiku) ili zaglibio sam se i ostao bez komandnih poena - sve su samo beskorisna samoopravdanja. Inače ovo je i jedina SP misija gde nećete moći da se usnimite kada kod poželite (što dodatno podiže adrenalin) jer vas to "košta" svaki put 1 KP, a lepa strana ovoga je što postoji mogućnost onoga ko hostuje ovu misiju online da može recimo nakon par sati igranja da usnimi misiju i da posle sutra, ili par dana kasnije, nastavi sa svojim drugarima da je igra tamo gde se stalo (veoma zgodno ako nemate zakupljeni ili svoj ArmA3 server) a pamte se sve osvojene teritorije i postavljene terenske (FOB) baze (Field Operational Base). Moj vam je savet da kada izvršite neki od glavnih zadataka (za to se dobija oko 15-20 KP) odmah preko radio veze tražite odobrenje za postavku FOB-a na toj lokaciji (košta 10 KP), jer se neprijatelj bori da povrati svoju izgubljenu teritoriju. Misija počinje polako, kao što je rečeno, kao sukob niskog intenziteta gde polako prerasta u pravi pravcati rat sa sve više i više tehnike, kako oklopnih vozila i tenkova tako kasnije i helikoptera i imaćete utisak da se stvarno nalazite u pravom pravcatom ratu gde sve pršti i fijuče oko vas, padaju artiljerijske granate i tsl.


Image

Važna napomena: Iako se misija zove Altis Kampanja, misiju treba da stavite u vaš Mission folder ako želite da je igrate u singplejeru, ili ako želite u Multiplejeru onda ide u MPMission Folder (ima unutra Read me fajl za one koji ne znaju + gratis i Stratis Campaign misija). Još jedna vrlo važna stvar: Pazite, ova misija je i strateška, što znači da morate mnogo razmišljati, jer vam se može desiti da i izgubite rat, a ako igrate u multiplejeru dobro bi bilo da jedan od igrača razmišlja i strateški na globalnom nivou i da pored toga što komanduje vama naručuje od glavnog štaba dodatne jedinice koje može da raspoređuje po celoj mapi – primera radi, obavešteni ste radio vezom da je napadnuta ta i ta terenska baza (tzv. FOB), odmah pređete na globalni nivo komande (LeftCtrl + Space) i šaljete neku jednicu tamo kao pojačanje (naravno prethodno u glavnoj bazi ste morali trebovati neku jedinicu po želji za određeni broj KP). Žao mi je samo što nisam snimio ovu misiju kada sam je ranije igrao da vidite koliki je sukob intenziteta pred kraj i gde imate utisak kao da ste u pravom pravcatom ratu sa helikopterima koji lete iznad vaših glava ili kada vas neprijateljska artiljerija gađa. Kao što rekoh, ovu misiju možete igrati kako u SP tako i u MP, a dovoljna (čak) poželjna je samo vanila (osim recimo TFRadio moda ako igrate u MP) dok za one kojima smeta što i neprijatelj ima pancire, pa kada ga pogodite sa 200-300 ili više metara u pancir ili šlem on se samo trzne, možete korisiti i Bullet Hit Value da sebi olakšate posao. Ko se nada LEA editoru može odmah da ga zaboravi, jer sam ga onemogućio i smatram ga lično legalnim čitom. Misiju je orginalno pravio Kibot i zvala se DUW ili tako nešto, ali sam je ja vremenom preradjivao, jer je on napustio update misije od verzije 1.2 igre, tako da ako nadjete tu misiju preko Armaholika ili negde drugde ima da vam izadje gomila grešaka i neki šareni GUI interfejs koji sam takodje preradio da više liči na orginalni BIS-ov Game User Interface (skraćeno GUI).
Plan za ubuduće je da ovu sjajnu misiju prebacim na Takistan mapu sa RHS-ovim US Army vojnicima kao i na Chernarus mapu sa RHS vojnicima Ruske federacije, biće naravno objavljeno ovde na forumu kada to završim.

Mission download here:

Random Altis Campaign - no addons required (size 5 Mb)
Random Stratis Campaign - no addons required (size 5 Mb)Credits: Mission made by Kibot, modified and edited by =A3M= Petar under licence, which implies: Attribution – Non Commercial – ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0). You are free: to Share — to copy, distribute and transmit the work, to Remix — to adapt the work. Attribution — You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor. Noncommercial — You may not use this work for commercial purposes. Share Alike — If you alter, transform, or build upon this work, you may distribute the resulting work only under the same license to this one.
Image

Image


User avatar
Petar
Urednik - Administrator
Urednik - Administrator
 
Posts: 819
Joined: September 12th, 2011, 3:19 pm
Location: Srbija

ARMA3 SP & MP MISIJE KOJE VREDI IGRATI

PostPosted by Petar » June 13th, 2015, 11:43 pmARMA3 SP & MP MISIJA
"BATTLEZONE ALTIS"


Image


Još jedna sjajna misija koja će Vas oduševiti dok je budete igrali, kako u multiplejeru tako i u singlplejeru, jeste - "Battlezone Altis". O ovoj SP & MP misiji ne treba govoriti mnogo ako se kaže da predstavlja neku vrstu misije tipa Dominacije sa raznovrsnim random generisanim zadacima koji se mogu svrstati uglavnom u četiri grupe:

    1.) Sarch and destroy – što znači u prevodu zadatak sa pronalaženjem neprijatelja u označenoj zoni i njegovo uništavanje, sve sa posebnim osvrtom na fenomenalan AI neprijatelja koji pored toga što okupira odredjenu zonu ima i mogućnost da poziva pojačanje radio vezom preko radio relejnog tornja ili mobilne baze koje treba uništiti što pre da bi se olakšao posao na terenu. Ovo možete videti na klipu dole u ovom postu gde neprijatelju stiže pojačanje helikopterskim odnosno padobranskim desantom u zonu dejstva koju je moja jedinica branila;

    2.) Search and rescue – je tip random generisanog zadatka u kome treba spasiti neku prijateljsku jedinicu ili pojedinca (npr. pilota, ili VIP oficira) iz ruku neprijatelja i potom ga dovesti u glavnu bazu živog i zdravog kako bi zadatak bio uspešno izvršen. Tokom izvršavanja ovog zadatka naravno bićete suočeni sa mnogim nasumičnim iskušenjima tipa neprijateljskih pešadijskih patrola ili oklopnih vozila koja čuvaju čekpointe koji vode do zone dejstva tj. lokacije VIP osobe koju treba spasiti;

    3) Defend arrea – je nasumnično generisan zadatak u kojem treba pripremiti odbranu označenog prijateljskog položaja ka kojem se kreću neprijateljske snage sa ofanzivnim intenzitetom od neprekidnog napada u trajanju od 30 minuta. Neprijatelj pokreće kombinovani napad sa neba i zemlja kako bi osvojio odredjenu teritoriju, a Vaše je da pored uništavanja neprijateljske žive sile uništite i svu tehniku koja kreće ogromnom silinom na Vas. Ko bude igrao videće već, a ovo je inače moj omiljeni tip zadatka u ovoj SP & MP misiji jer slogan ArmA3 "This is War" u prevodu "Ovo je Rat" je zapravo ono što ćete osetiti tokom ovog zadatka kao rat u kojem učestvuje veliki broj oklopnomehanizovanih i pešadijskih jedinica kojima pripomažu neprijateljski helikopteri, a meci i geleri fijuču svuda oko vas. Ko preživi pričaće koliko je ovo dobro...

    4.) Assassinate – ili u prevodu na naš jezik jeste tip zadatka u kome treba likvidirati dobro zaštićenog VIP neprijateljskog oficira, najčešće u rangu majora ili pukovnika, koji komanduje neprijateljskim snagama na označenom terenu. Iako zahtevan zadatak, jer prvo treba neutralisati minimum jednu četu neprijatelja kako bi se došlo do komandnog oficira, osećaj gorčine tokom trajanje zadatka se nakon uspešnog izvršenja pretvara u sladak ukus pobede kada se taj VIP oficir likvidira.

Neprijatelj je u sva četiri tipa zadatka veoma dobro koordiniran preko mobilne baze (ili radio tornja) i to bi trebao da bude prioritet prilikom izvršenja svakog zadatka kojih ima zaista mnogo što znači da je vremenski okvir igranja misije ovakvog tipa dosta dug, ali i zahvalan za igranje obzirom na varijetete doba dana i noći kao i vremenske uslove. Misiju možete usnimiti kako u singlplejru tako i u multiplejeru i nastaviti kasnije sami ili u društvu. Samo Team lider ima opciju regrutacije dodatnih vojnika kod komandnog oficira u bazi. Kod njega možete i raspustiti sve AI vojnike i regrutovati ih ponovo neograničeni broj puta jer je misija preteška ako se igra solo bez AI podrške.


Image

Ova SP & MP misija je fino izbalansirana i predviđena je za igranje odabranog tima od 6-12 igrača u multiplejeru, ali je perfektno igriva i u singlplejeru ako se dobro snalazite u komandnoj ulozi Team lidera. Ako igrate misiju u singplejeru, gubitke u vojsci možete nadoknaditi tako što ćete u bazi od vašeg pretpostavljenog oficira trebovati vojnike u zavisnosti od vaše potrebe. U bazi Vam takodje na raspolaganju stoji kompletna tehnika, kao što su lako oklopljena kopnena prevozna sredstva (npr. hunteri sa ili bez oružja) ili borbena oklopna vozila pešadije. Vozila koja se rashoduju tokom misije se u bazi zamenjuju novom popunom, ali tek nakon izvesnog vremena, jer kao što svi znamo tehnika je skupa. Ako igrate ovu misiju u singlplejeru onda možete preko tipke 'U' kontrolisati lično svakog vojnika i posebno ga naoružati preko VAS sistema, ili npr. iskoristiti ga ako je recimo bolničar da lično izlečite ranjene saborce, snajperistu za osmatranje, izvidjanje ili neutralisanje ciljeva sa daljine (fotka ispod).


Image

Za prevoz na dalje destinacije na raspolaganju Vam stoje i helikopteri, ali prevoz njima nije baš bezbedan ukoliko niste skenirali vazdušni prostor u pravcu u koji ste se uputili, pa vas može iznenaditi neprijatljski helikopter ili avion koji tuda patrolira. Za opasnije okršaje u vazduhu ili podršku jedinicama na zemlji, kao i izvidjanje terena u hangaru možete naći i dva CAS aviona tipa 'A-164 Wipeout' pa ko ume da leti može da iskoristi i ovu tehniku i tako dobije preimućstvo kako u vazduhu tako i na zemlji.


Image

Misija je odrađena kompletno preko skripti tako da Vam ne treba ništa od modova, osim možda za multiplejer 'Task Fore Radio' zbog komunikacije, a misiju sam preradio i konstantno pratim update igre i neprestano osvežavam sadržaj misije kako bi zbog stalnog update-a igre ova misija radila 100% bez greške, jer kao zagriženi Armaholic i ova misija spada u moje omiljene SP & MP misije u kojoj sam proveo beskrajno lepe i realistične trenutke koliko god je to moguće u nekoj simulaciji rata. Nakon svega što ste pročitali i download-a misije ne preostaje Vam ništa drugo nego da uživate u njoj bilo da igrate sami u singlplejeru ili sa Vašim drugarima u multiplejeru, a iskustvo koje budete stekli ostaće Vam dugo u sećanju. Misiju je moguće usnimiti kako u SP tak i u MP i potom je nastaviti ako je klijent koji je misiju usnimio isti... Uživajte.


Na youtube klipu ispod je usnimljen nasumični zadatak odbrane baze:


Mission download here:

Battlezone Altis – no addon required, SP/MP compatible (size 1 Mb)
A ovako izgleda kada se ova misija igra u multiplejeru sa dobro uigranom ekipom:

Credits: Mission made by LanmanCZ, modified and edited by =A3M= Petar under licence, which implies: Attribution – NonCommercial – ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0). You are free: to Share — to copy, distribute and transmit the work, to Remix — to adapt the work. Attribution — You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor. Noncommercial — You may not use this work for commercial purposes. Share Alike — If you alter, transform, or build upon this work, you may distribute the resulting work only under the same license.Image

Image


User avatar
Petar
Urednik - Administrator
Urednik - Administrator
 
Posts: 819
Joined: September 12th, 2011, 3:19 pm
Location: Srbija


Return to ARMA3 SRBIJA KLUB - INFORMACIJE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

© ArmA2 Srbija Klub
Style by Gokinstudio | Free forum hosting by ProphpBB | Software by phpBB | Report Abuse | Privacy
cron